SKIN POLLUTION: Onečišćenje okoliša kao okidač za preuranjeno starenje kože

Updated: Feb 2, 2021


Poznato je da čimbenici poput stresa, pušenja i izlaganja štetnom utjecaju sunčevih zraka izazivaju preuranjeno starenje kože. Uz izuzetno opasnu izloženost prethodno navedenih čimbenika, moderni anti-aging u jednako opasnu zonu stavlja i sve alarmantniju zagađenost zraka poznatiju pod engleskim nazivom POLLUTION.


Sukladno studiji koja je objavljena u Journal of Investigative Dermatology, mikroskopske čestice polutanata iz zraka lijepe se za kožu i potiču stvaranje slobodnih radikala koji pak izazivaju upalna stanja, preosjetljivost, hiperpigmentaciju i na kraju starenje.


Zrak u gradovima zabrinjavajuće je zagađen što direktno utječe na naše zdravlje i na ljepotu naše kože koja je naš najveći organ, prvi filter i prvi dodir s vanjskim svijetom, stoga se u koži zadržava izrazito velika količina toksina.


Zagađenost prvenstveno djeluje na spor i preopterećen metabolizam kože gdje ona probavlja veliku količinu toksina iz zraka dobijajući vrlo malo energije za samoobnovu. Za posljedicu imamo narušenu barijeru kože koja više nije u mogućnosti “obraniti se” od štetnih vanjskih utjecaja i ona postaje osjetljiva, suha i sklona iritacijama.


Kako možemo pomoći koži?


Redovitim i učinkovitim detox tretmanima, energizacijom i hidratacijom te povećanim unosom vitamina i oralno i kroz kožu. Nadalje, bitno je da se njegujemo samo najboljim proizvodima koji neće teškim mineralnim uljima i drugim štetnim sastojcima dodatno opteretiti kožu s još više „smeća“.

Kako bi vaša koža ostala zdrava i mladolika preporuka je držati se ova 4 zlatna pravila za njegu kože:

1. Dvostruka metoda čišćenje lica

Temelj svake dobre skincare rutine je pravilno odstranjivanje make-upa, SPF-a, polutanata, viška sebuma i svega onoga što nam se nakupilo tijekom radnog dana. Dvostruka metoda čišćenja podrazumijeva uvođenje uljnog i gel čistača prema svom tipu kože. Uljni čistač otapa sebum, SPF, ostatke make-upa dok gel čistač otklanja ostatak nečistoća i priprema kožu za daljnju njegu.


2. Piling

U svoju beauty rutinu obavezno uvrstite piling koji će odstraniti mrtve stanice i ubrzati obnovu kože. Možete koristiti pilinge koji su na bazi AHA i BHA kiselina: mliječna i glikolna kiselina površinski rade nježnu eksfolijaciju i pogodne su čak i za najosjetljivije kože, dok salicilna kiselina smanjuje upale i pojavu prištića.


3. Antioksidansi - unos kroz kožu i oralno

Poznato je da antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, sprječavaju oštećenje na stanicama i jačaju kožu. Potražite proizvode koji sadrže vitamine A,C, E. Najveća zvijezda među vitaminima je svakako Vitamin C koji je zaslužan za glowy i zdrav izgled kože, a odgovoran je za proizvodnju kolagena i odgađanju vidljivih znakova starenja.


4. SPF - zaštita od sunca tijekom cijene godine!

Nošenje zaštitnog faktora tijekom cijele godine “spasit” će kožu od preuranjenog starenja, neujednačenog tena i hiperpigmentacija. Možete birati između kemijske ili mineralne zaštite, ovisno o potrebama vaše kože.


1 view0 comments

Recent Posts

See All

DON'T MISS THE FUN.

Thanks for submitting!

FOLLOW ME ELSEWHERE

  • Instagram

POST ARCHIVE

PMC_0475-edit_edited.jpg