BLUE LIGHT DAMAGE: ubrzava li plava svjetlost starenje kože?
Izloženost hladnom zraku, vjetru te suhom zraku grijanih prostorija našu kožu uništava. No, osim što u ovakvim uvjetima dolazi do transepidermalnog gubitka vode, također usporavaju se i metabolički procesi. Koža brže gubi tvari koje su joj potrebne za zdrav i mladolik izgled.

Međutim, ono što je zabrinjavajuće je da sve više vremena provodimo nad zaslonima svojih pametnih telefona i računala, a istraživanja pokazuju da upravo plava svetlost koju ovi uređaju emitiraju izazivaju jako duboka oštećenja na koži.

Izloženost plavom svjetlu elektroničkih uređaja potiče oksidativni stres i preuranjeno starenje kože.

Istraživanja pokazuju da je učinak plavog svetla štetan skoro poput UV zračenja jer oštećuje kolagenska vlakna i stimulira proizvodnju melanina, uzrokujući nastanak hiperpigmentacija i neujednačenog tena.

Prekomjerno izlaganje plavoj svjetlosti može također oslabiti i zaštitnu barijeru kože, što za rezultat može imati pretjeranu osjetljivost i crvenilo kože.


Kako možemo zaštititi kožu od plavog svjetla?


Skincare rutina koja je prilagođena tipu i stanju kože može uvelike pomoći da smanjimo štetu koja nastaje uslijed zloženosti plavom svjetlu.

Pravilno čišćenje kože, odstranjivanje make up-a i svih nečistoća nakupljenih tijekom dana prvi je korak kojeg trebamo poduzeti kako bismo održali zdravlje kože.

Posebno treba obratiti pažnju na hidrataciju kože i na unos antioksidansa. Pronađite proizvode koji sadržavaju proizvode na bazi hijaluronske kiseline, koja će popuniti fine bore i linije i dati “plump” izgled koži, i vitamine A, C i E.

Antioksidansi djeluju na način da smanjuju djelovanje slobodnih radikala koji oštećuju kolagen i elastin. Istraživanja objavljena u The Journal of Investigative Dermatology pokazuju da antioksidansi sprječavaju oštećenja uzrokovana izlaganju UV zrakama i znatno ubrzavaju obnovu već oštećene kože.

Proizvode možete nanositi masažnim pokretima, kako biste stimulirali cirkulaciju i prokrvljenost kože.

Pravilna zaštita kože korak je kojeg ne smijemo preskočiti, savjetuje se upotreba mineralne zaštite koja sadrži sastojke poput Titanijev dioksida (štiti od UV zračenja) i Cink oksida (djeluje protuupalno). Mineralna zaštita ima puno benefita za kožu, jedan od njih je da koža “diše”, ne začepljuje pore i nije prisutan osjećaj težine proizvoda na licu.

Izbjegavajte upotrebu pametnih tefona i računala barem sat vremena prije spavanja, noćni odmor bitan je za cijeli organzam i za obnovu kože.


0 views0 comments

Recent Posts

See All

DON'T MISS THE FUN.

Thanks for submitting!

FOLLOW ME ELSEWHERE

  • Instagram

POST ARCHIVE

PMC_0475-edit_edited.jpg